Quantcast
Channel: CiscoTURK.NET » Mehmet ÖZDEM CCIE (28670) Röportajı
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Mehmet ÖZDEM CCIE (28670) Röportajı

0
0

CiscoTURK.NET : Merhaba nasılsınız Mehmet Bey?

Mehmet ÖZDEM : Tesekkürler, çok iyiyim

CiscoTURK.NET : Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Mehmet ÖZDEM : 1980 dogumluyum, Türk Telekom Genel Müdürlügü, Network Direktörlügü, IP Servisleri Analiz ve Uygulama Bölümünde müdür olarak görev yapmaktayim.

CiscoTURK.NET : Eğitim durumunuz nedir ?

Mehmet ÖZDEM :Baskent Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisligi mezunuyum, Orta Dogu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü Bilisim Sistemleri Bölümünde Yüksek lisansimi tamamladim.

CiscoTURK.NET : Bilgi teknolojileri ile ne zamandır ilgileniyorsunuz ?

Mehmet ÖZDEM :Bilgi Teknolojileri ile tanismam 2003 tarihinde oldu. Türk Telekom da Dial-up bölümünde baslamistim daha sonra sirasi ile ATM, TURPAK ve IP/MPLS bölümlerinde çalistim.

CiscoTURK.NET : Hangi sertifikalara sahipsiniz ?

Mehmet ÖZDEM : CCIE R&S, CCNP, Scalable IP Networks (Alcatel)

CiscoTURK.NET :CCIE R&S v4 sertifikasına sahip olan Türkiye’de kaç kişi var?

Mehmet ÖZDEM : Bu konuda net bir istatistik yok ancak 10-15 kişi olarak biliyorum.

CiscoTURK.NET : Çalistiginiz Sirketin bu tip sertifikasyon programlarina bakis açisi nasil?

Mehmet ÖZDEM : Türk Telekom sirketi, çalisanlarinin bu tip sertifikalara sahip olmalarini saglamak için hem kendi bünyesinde egitimler düzenliyor hemde gerekli destekleri veriyor. CCIE sertifikasina hazirlik süresinde ve sonrasinda Türk Telekomdaki yöneticilerimden her anlamda gerçekten çok büyük destek gördüm, buradan sizlerin araciligiile kendilerine tesekkür etmek isterim.

CiscoTURK.NET : Hangi tarihte CCIE sınavına girdiniz , güncellenen CCIE sınavında eski sınav sistemine göre temel farklılıklar nedir ?

Mehmet ÖZDEM : 17 Nisan 2011 tarihinde Dubai’de CCIE sinavina girdim. Bildiginiz gibi sinav versiyon 3 ten 4 ‘e güncellenerek zorlastirildi. Özellikle troubleshoot bölümü çok daha zorlayici bir hale geldi.

CiscoTURK.NET : Genel olarak değerlendirirseniz (CCNA , CCNP level bilgi düzeyleri dahil ) CCIE sınavına hazırlanmalıyım fikri sizde kaç yılda oluştu.

Mehmet ÖZDEM : Aslinda kisiye iyi bir is saglayan niteligin sertifikaya sahip olmaktan daha çok iş seçmeden, küçük büyük is ayrimi yapmadan, elinden gelenin en iyisini yaparak ise bir deger kazandirmak oldugunu düsünüyorum. Ancak Sertifikasyon konusuda özellikle rekabetin çok fazla yasandigi, kiside zaten mevcut olan bilginin uluslarasi olarak tescillenmesi açisindan önemli bir konu olarak karsimiza çikiyor.

2005 tarihinde Türkiyenin en büyük IP/MPLS sebekesi Türk Telekom’da kuruldugunda, bu projeyi yapan IP Grubunda çalisiyordum. MPLS projesi sayesinde bir çok vendor ile görüsme, fikir alis verisi yapma sansi yakaladim. Edindigim izlenimlere göre, CCIE sertifikasi ag profosyonelleri arasinda en üst düzey uzmanlik sertifikasi olarak kabul ediliyordu böylece Is yasamina Networking konulari ile devam edeceksem bu sertifikaya sahip olmam gerektigini düsündüm.

CiscoTURK.NET : Özellikle CCIE sınavı için ne kadar süre hazırlık yaptınız?

Mehmet ÖZDEM : Yaklasik 1 yil hazirlik sürecim oldu. Yukarida da bahsettigim üzere IP/MPLS bölümünde çalistigimdan dolayi CCIE temel konulari hakkinda teorik ve pratik anlamda fikir sahibiydim. Ancak CCIE sinavi sadece bilgiyi ölçen bir sinav degil Bilginin yani sira , zaman yönetimi ve sinavda izlenecek taktikler de önemli bir yer tutuyor.

CiscoTURK.NET : CCIE sınavına hazırlık sırasında sizi en fazla zorlayan şeyler neydi?

Mehmet ÖZDEM :Troubleshoot bölümünde zamani yetistirebilmek için çok fazla pratik yapmak gerekiyor, konular çok fazla oldugu için unutulmamasi adina sürekli tekrar gerektiriyor.

CiscoTURK.NET : CCIE sınav tecrübelerinizden biraz bahseder misiniz ? Örneğin CCIE sınavına nerede girdiniz , sınav ne kadar zamanınızı aldı , bu sınavın maddi boyutu nedir ( konaklama , sınav hazırlığı , sınav ücreti , lab kiralama vs. )

Mehmet ÖZDEM :Sinava Dubai’de girdim, sinav merkezine yürüme mesafesi olan Holiday Inn otelinde kaldim. Sinav iki asamadan olusuyor, troubleshoot bölümünde yaklasik 30 cihazdan olusan topoloji yer aliyor, 10 tane soru için 120 dakika zaman var. Ikinci bölüm olan LAB bölümünde 6 saatlik zaman taniniyor ve blueprintteki hemen hemen herkonu soru olarak karsiniza çikiyor, Sinavi geçebilmek için her iki bölümden de %80 basari saglamaniz gerekiyor. Dubai’de sinav almanin avantaji, vizenin çok kolay alinabilmesi ve ülkede vergi kesilmemesinden dolayi hem sinav hemde konaklama vs. gibi islemlerin ucuz olmasi. Sinav yaklasik olarak yol , konaklama , sinav ücreti dahil olmak üzere 4500 TL ye mal oldu.

CiscoTURK.NET : CCIE sınavındaki teorik kısma hazırlık için hangi dökümanlardan yararlandınız , özellikle tavsite ettiğiniz döküman ve kaynaklar nelerdir ?

Mehmet ÖZDEM : Blueprintteki konular referans alinarak internetten bir çok döküman bulunabiliyor özellikle Cisco Firmasi dökümantasyon konusunda gerçekten basarili. Ancak hepsinin oldugu genel bir kitap tavsiyesi isterseniz “CCIE Routing and Switching, Certification Guide” Wendell Odom, gerçekten bu konuda yazilmis güzel kitaplardan.

CiscoTURK.NET : CCIE sınavındaki Lablarındaki troubleshooting’lere hazırlık için neleri tavsiye edersiniz ( Kiralık Online LAB , gerçekcihazlar üzerinde konfigurasyonlar ya da GNS3 , Dynamips Dynagen gibi simulatorler vb. )

Mehmet ÖZDEM :GNS özellikle router konusunda çok iyi bir emulatör, NM 16ESW karti kullanarak switchi bile simüle edebilme imkani taniyor ancak gerçek bir switch performansi beklememek lazim. Troubleshoot için GNS3 kesinlikle yeterli bir araç.Ancak laboratuvar da swithing konusu da agirlik olarak soruldugu için internetten online LAB kiralamak gerekiyor.

CiscoTURK.NET : Network haricinde ilgilendiğiniz bt kategorisi bulunuyor mu? Örneğin Sistem ( Windows/Linux) , Voice , wireless , security vb. gibi?

Mehmet ÖZDEM :Voice konusu çok sevdigim ve firsat buldugumda ilgilendigim bir konu.

CiscoTURK.NET :Giriş seviyesindeki ( entry level ) eğitim almış ya da henüz almakta olan kullanıcılarımıza tavsiyeleriniz nedir? Network sektöründe başarıya ulaşmak için nasıl bir yol izlemelerini önerirsiniz?

Mehmet ÖZDEM :Network Sektörünü diger sektörlerden ayiran en önemli özellik çok dinamik olusu. Sektörde yer edinebilmek için belirli bir disiplin çerçevesinde sürekli okumak, degisimi anlamak, Dünyada ne olup bittigini takip etmek ama en önemlisi isin en iyi iste ögrenilecegi gerçeginden hareketle yaptigi ise kendinden de bir parça katmak gerekir diye düsünüyorum.

CiscoTURK.NET : CCIE Routing Switcing sınavını kazanarak CCIE olmaya hak kazandınız. Bundan sonra ne düşünüyorsunuz , kısa ve orta vadedeki planlarınız nelerdir ?

Mehmet ÖZDEM :Çalistigim sirketten memnun oldugum için su an herhangi bir planim bulunmuyor.

CiscoTURK.NET : Son olarak CiscoTURK.NET / CiscoTR.COM okurlarına söylemek istediklerinizi alabilir miyiz?

Mehmet ÖZDEM : CiscoTR.COM ‘u Türkiyede network sektörünün en önemli sanal oyuncusu olarak görüyorum. Gerek yayinlanan makaleler, sektör haberleri gereksede çesitli network firmalarinda çalisan arkadaslarin edindigi tecrübeleri aktarma sansi buldugu forumun sektörde çalisan herkes için deger tasidigi ve katkida bulunulmasi gerektigini düsünüyorum. Bende siteye elimden geldigince makale yazarak katkida bulunmaya çalisiyorum.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles


Ayetel Kürsi'nin Daveti


Tican daveti


SCCM 2012 Client Installation issue


Yusuf Suresi (100.ayet)Kapı, kılıç ve zirve duası


Kağıtları Altına Çevirmek


Sihir ve Büyü Çözmek İçin VEFK


İtaat Tılsımı-Belkıs Tılsımı


Arkanızdan Konuşanları Susturmak İçin Dua


irsal ve musallat etmek


Seyyid Meytatarun-u Davet Etmek İsterseniz Okuyun